6 Mayıs 2017 Cumartesi

KERKÜK'Ü UNUTMAK, UNUTTURMAK

Türkiye'de milliyetçi damarı olan çevrelerde bir Kerkük ve Türkmen hassasiyeti vardır. Söylemlerde kimse Türkmenlerin kılına dokundurmaz. Alan pratiklerinde karşılığı olmayan devlet politikalarını da bakılırsa Türkmeneli bir çıkmazda. 16 Nisan halk oylaması arifesinde 28 Mart'da başlayan korsan bayrak dikme projesi 1 Mayıs'ta tamamlandı. Kerkük valisi IBKY'den aldığı destekle Kerkük'teki resmi kurumlara Irak bayrağının yanına IBKY bayrağını asma sürecini tamamladı. 2017 yılında Temmuz-Ağustos aylarında IBKY'de sözde bir  bağımsızlık oylaması yapılacak. Yapılması planlanan oylamaya Kerkük'de dahil edilecek. Erbil'de ve Kerkük'de yapılan toplantılar da sözde bağımsızlık oylaması için komisyonlar kuruldu. Tüm bu süreci Irak'ın kuzeyinde Barzani'nin başkanlığındaki KDP ile Talabani'nin partisi KYP yürütüyor.Irak anayasasına göre bölgesel Kürt bölgesi Erbil, Duhok, Süleymeniye'den oluşuyor. Bu illerin siyasi sınırları da belli. Kerkük Irak anayasasına göre merkezi yönetimin içinde kalan bölgede yer alıyor. ABD tarafından 2005'de yazılan Anayasa'nın 140. maddesindeki tartışmalı bölgeler ile ilgili ve Kerkük'ü de içine alan referandum 2007 yılına kadar yapılması temel şart olduğundan geçerliliğini yitirdi.

KORSAN BAYRAK NEDEN DİKİLDİ?

Kerkük demek dolar seviciler için petrolü ifade eder. Türkmenler için ise sadece VATAN. Peki bu korsan bayrak neden dikildi? Bizde her kesim kendince yorumlar getirirken biz isterseniz alan gerçekleri ile bakalım.Birinci etken Irak merkezi yönetimin içinde bulunduğu siyasi ve askeri zayıflık. İkincisi başta ABD olmak üzere Batı bloğunun işgalci İsrail'e patner bir mobil devletin Türkiye'nin güneyinde kurmak.Böylece Anadolu'nun başta Türkmenler olmak üzere Arap ligi ile karasal bağı kesilecek. Üçüncüsü ise Irak'ın kuzeyinde 91 sonrası sahneye çıkarılan Barzani, Talbani, PKK ve  2014 de bunlara DEAŞ'ta eklendi Irak'ın kuzeyini dizayn etmek.Anlamak için DEAŞ'ın Musul'u ele geçirmesi sonrası yaşanan iç savaş sırasında IBKY kontrol alanını yaklaşık %50 genişletti. Yine PKK Irak'ta ilk defa alan kontrolü ele geçirerek Sincar'a yerleşti. Birde  PKK'nın Kerkük'e davet edilmeleri var.Dördüncü olarak Türkiye'nin bölgeye yönelik uyguladığı yanlış adımları sayabiliriz. Türkiye'de siyasi iktidarı elinde tutanlarının Milli bir Türkmen siyaseti ne yazık ki yok. Elbette Irak'ın kuzeyine 1994 sonrası çöreklenen FETÖ ağını da unutmamak lazım. Tüm bunlar korsan bayrağın dikilme sürecini ortaya çıkardı. Kerkük Valisi sadece bir figüran olarak kendisine biçilen rolü oynuyor.

ORADA TÜRKMENLER VAR

16 Nisan sürecinde Kerkük'de yaşanan bayrak krizi sırasında meydanlarda ekranlarda Türkmeneli fırtınası koptu. Diriliş fon müziği eşliğinde mehteranlarla gürledik estik. Bir tek ''indirin ulan o bayrağı''demediğimiz kaldı. Medyamız yan yana ekrana çıkaracak Türkmen ararken siyasetçilerimiz Türkmen yetkilileri A protokolünde karşıladı. 16 Nisan geçti...kim öle kim kala. Korsan bayrak yerinde duruyor. Sözde bağımsızlık  referandumu için komisyonlarda çalışıyor. Gündemden hızlı düştü Kerkük. Telafer tamamen unutuldu. DEAŞ'ın kaçırıp köle yaptığı Türkmen kızlarını kurtarmak için atılan adım yok. Türkmen ise öldürülen kaçırılanlar insanlığın sesi fazla çıkmıyor. Ankara'ya sorarsak cevap her zaman bilindik. ''Siz bizim Türkmenler için yaptıklarımızı biliyor musunuz'' Evet asıl yapmadıklarınızı biliyoruz.

İşin özeti Türkmenleri Türkiye'ye unutturmak ve unutturmak. Tıpkı 2014 Şubat'da işgal edilen Kırım , Azerbaycan toprağı Karabağ ya da Doğu Türkistan gibi. Birileri diyor ki Türkiye'ye güney sınırında Taliban-DEAŞ-El Kaide gibi yapılarla komşu olmak istemiyorsan korsan bayrağı görmezden gel.

*GÜNGÖR YAVUZASLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder